הוראות התקנות החדשות לפיצול דירה, חוק התכנון והבניה, סטייה ניכרת מתכנית(הוראת שעה) התשע"ב)
פיצול דירה ללא היתר הינו עבירה פלילית לפי חוק התכנון והבניה אשר יכולה להוביל לסנקציות קשות ביותר כגון צווי הריסה וקנסות כבדים. עד השנים האחרונות לרשויות המקומיות הייתה נטייה להתעלם ולא לאכוף עבירה זו. נכון להיום ובמיוחד בערי המרכז ובתל אביב הוקצו יותר פקחים לצורך אכיפת עבירות פיצול דירה ללא היתר, והקנסות הגבוהים שניתנים ע"י המדינה הפכו את פעולת הפיצול ללא כדאית ומסוכנת עבור מפצלי הדירות ובעיקר עבור המשקיעים אשר פעולה זו של פיצול דירה מעלה להם את התשואה על הדירה באחוזים לא מבוטלים.
עקב מצוקת הדיור ומחירי הדיור הגבוהים חזר הנושא של פיצול דירה לסדר היום, הפעם באור חיובי ובמטרה לעודד פיצול דירות, וכך בעקבות המלצת המועצה הארצית לתכנון ובניה חתם לאחרונה אלי ישי על הוראת שעה לתקופה של 5 שנים המאפשרת מתן היתר לפיצול יחידות מגורים בתנאים מסויימים.
עיקרי ההוראה:
1. שטח דירה לאחר הפיצול לא יפחת מ-30 מ"ר.
2. הבקשה לפיצול דירה תהיה חתומה בידי 75% לפחות מבעלי הדירות בבית המשותף.
3. מספר הדירות שיתווספו הינו בשיעור שאינו עולה על 30% ממספר הדירות המותרות לבניה על המגרש או ממס' הדירות הקיימות בבניין לפי הנמוך מביניהן.
4. הוצגה חוות דעת מהנדס הוועדה המתייחסת לתמהיל החדש של הדירה והשתלבותו בסביבה הנוכחית.
חשוב לציין כי למרות עיקרי ההוראה קיימת לועדה זכות להחליט שלא לתת את ההיתר וזאת בהתבסס על חוסר התאמה בין תמהיל הדירות החדש לבין הסביבה בכל הנוגע לשטחים פתוחים, מוסדות ציבור, תשתיות וכדומה.
לסיכום
תקנות התכנון והבניה החדשות פותחות פתח לאפשרות חוקית לקבלת היתר לפיצול דירה, אך עם זאת, הרוצה לפצל דירה, עליו לעבור דרך ארוכה וכמעט חסרת סיכוי לקבלת ההיתר הנחשק.
נועם בנצור הינו עורך דין בתחום המקרקעין, תכנון ובניה ורשויות מקומיות. אין באמור במאמר זה משום ייעוץ משפטי או חוות דעת מחייבת. כל האמור במאמר זה על דעתו של הכותב בלבד. לתגובות ניתן לפנות באמצעות מייל- href="mailto:noambentzur@gmail.com"> noambentzur@gmail.com